[Home][Vorige][Top][Volgende]*

De booghand

Ontspannen

Zoals eerder gezegd, is het de bedoeling dat de booghand zo ontspannen mogelijk wordt gehouden tijdens en na het schot. Elke beweging zolang de pijl nog contact maakt met de boog levert een behoorlijk grote afwijking op het doel.

Een hand die de boog stijf vast houdt zal veel eerder tijdens het schot bewegen dan een ontspannen hand. Aan de andere kant: houdt men de booghand stijf open, dan heeft dit hetzelfde resultaat. Beide technieken zijn onmogelijk over langere perioden vol te houden. Het is onmogelijk alle spieren elke keer op dezelde manier te spannen. Het is dus belangrijk dat men de hand ontspannen open houdt.

Bij een ontspannen hand horen gebogen vingers, geen rechte: probeer gewoon eens een hand met de rug op tafel te leggen en te ontspannen en je ziet het meteen. Het is hierbij normaal dat de vingers gekromd zijn tijdens het schot. Het betekent dus niet dat je de boog vasthoudt. Als de voorhandplaatsing juist is, zullen enkele vingers volledig naast de boog liggen. Pink en ringvinger kan men meestal buigen zonder de boog aan te raken. Zie afbeelding 2 en afbeelding 3.

Vasthouden is hier eigenlijk niet het juiste woord. De boog moet min of meer 'steunen' tegen de hand, zonder dat de hand de boog vasthoudt.


[Home][Vorige][Top][Volgende]*