[Home][Vorige][Top][Artikelen]*

Overige opmerkingen

Met deze opmerkingen in het achterhoofd kan men een handpositie kiezen die het beste bij de bouw van de schutter past. Let hierbij vooral op de bewegingsruimte van de pols.

Let verder ook op de combinatie van sling en stabilisatie. Een goed gestabiliseerde en afgestelde boog zal eerst even naar voren springen en dan pas kantelen. Let erop de sling hier genoeg ruimte voor biedt, maar niet zoveel dat de boog uit je hand glijdt en het vizier blijft hangen.

Een ruimte van ongeveer één centimer tussen boog en hand is meestal voldoende.

Experimenteren met de verschillende handplaatsingen is noodzakelijk. Er zijn vele handgrepen voor bogen verkrijgbaar die de moeite waard zijn om uit te proberen.

De gedachte bij dit alles blijft dat de booghand zo ontspannen mogelijk wordt en blijft. Dit moet altijd zo gemakkelijk en eenvoudig mogelijk gebeuren.

Remedies tegen het grijpen

Door de boog tijdens of na het schot te grijpen verlaagt men de reproduceerbaarheid van het schot. Dit moet uiteraard voorkomen worden.

Het is vaak snel te zien of een schutter de boog na het schot vastgrijpt. Er vindt vrijwel automatisch een reactie plaats tijdens het schot.

Een andere fout is dat de schutter de boog klemvast houdt. In de meeste gevallen ziet men dat de knokkels wit worden en de vingers gespannen zijn.

Een krampachtig opengehouden hand met gestrekte vingers ook niet goed voor een consistente stijl.

Deze methoden vereisen extra spiercontrole en verlagen de reproduceerbaarheid van het schot.

De meest eenvoudige oplossing voor deze fouten is in het algemeen de fout te isoleren en vervolgens bewust eraan werken.

Je kunt je het beste erop richten bewust de boog uit je hand te laten vallen (met sling uiteraard!) en nergens anders op letten. Zo kun je bewust worden wat er precies gebeurt wanneer de boog wordt losgelaten en daaraan wennen. Dit kun je doen door eerst de boog een paar keer zonder pijl, met sling, een klein stukje uit te trekken en los te laten. Bekijk en voel hoe de boog uit je hand springt en welke beweging hierbij optreedt. Als je een beetje met deze beweging vertrouwd bent, kun je gaan schieten. Blijf op het loslaten van de boog blijven letten. De eerste keren zijn het moeilijkst. Overtuig jezelf dat de boog echt vast zit en absoluut niet kan vallen. Ook kan het geen kwaad om een ander soort sling hierbij te gebruiken, bij voorkeur een vinger- of polssling.

Een paar minder orthodoxe oplossingen zijn tot slot in dit verband te interessant om weg te laten.

Een Koreaanse coach vindt dat een schutter met een sling niet het juiste gevoel krijgt dat de boog uit zijn hand springt. Zijn methode om een schutter het juiste gevoel te laten krijgen is daarom de volgende: De schutter schiet zonder sling en houdt hierbij de booghand ontspannen en open. Na het schot laat hij de boog gewoon uit zijn hand vallen, zonder sling. De trainer gaat voor de schutter op de grond liggen en vangt de boog op. De schutter zou zo het juiste gevoel krijgen en niet bang zijn de boog los te laten.

Een paardemiddel tegen het grijpen tijdens en na het schot zijn punaises. Met plakband worden punaises met de punt naar buiten op de greep geplakt, op de plaatsen waar de hand bij het vastpakken de boog omsluit. Grijpt een schutter na, dan zit hij met de hand in de punten van de punaises. Deze methode is natuurlijk alleen aan te raden als echt niets anders helpt.

Marcelo Müller

Literatuur en afbeeldingen


Dit artikel is het eerste van een serie artikelen die ik wil schrijven over boogschiettechniek.

Mocht je opmerkingen, suggesties of commentaar hebben, dan hoor ik dat graag. Ook gevonden typfouten en commentaar op mijn HTML opmaak zijn welkom op:
j.m.muller@student.utwente.nl

[Home][Vorige][Top][Artikelen]*